Chema

Лубенський суд покарав чоловіка, який напиляв 2,5 куба сухостою для обігріву блокпоста ДФТГ

Лубенський суд покарав чоловіка, який напиляв 2,5 куба сухостою для обігріву блокпоста ДФТГ
Фото - ілюстративне

Вранці 11 лютого Сергій разом зі знайомим приїхав мікроавтобусом ГАЗ 2705 до захисної лісосмуги, розташованої на землях Лубенської міської територіальної громади - між селами Тернівщина та Суха Солониця.

Не маючи спеціального дозволу Лубенської міської ради, Сергій своєю бензопилою Treszer TRS5 розпиляв стовбури та гілки повалених сухих дерев породи ясен, об`ємом 2,5858 метра кубічних. Потім разом із знайомим завантажили розпиляну дров'яну деревину до мікроавтобуса та поїхали з лісосмуги.

Проте на блокпосту на 208 км автотраси Київ-Харків-Довжанський Сергія зупинили працівниками поліції.

Відповідно до висновку судово-товарознавчої експертизи ринкова вартість спиляної та вивезеної Сергієм деревини становить 1 954,79 грн.

У судовому засіданні Сергій свою вину не визнав та пояснив, що він збирав дрова в лісопосадці, щоб завести на блокпост для обігріва осіб Добровольчого формування територіальної громади, бо і раніше займався привозом дров. Попросив знайомого йому допомогти пиляти дрова. Місце збору деревини він обрав сам. Але розпилювали вони те, що лежало на землі. Він не знав, що треба отримувати дозвіл для розпилювання та збору падалишніх дерев. Сергій зазначив, що крадіжку не вчиняв, ніякої вигоди для себе не мав, але згоден, що порушив правила збору деревини. Також він добровільно відшкодував нанесені ним збитки Лубенській громаді.

Начальник ДФТГ № 1 у суді підтвердив, що обвинувачений возив дрова для обігріва на блокпост, проте їх походження йому не відомо.

Лубенський міськрайонний суд визнав обвинуваченого винним у вчиненні кримінального правопорушення за ч.4 ст.185 КК України, тобто таємне викрадення чужого майна (крадіжка), вчинене в умовах воєнного стану. Дане кримінальне правопорушення відноситься до категорії тяжкого умисного злочину.

29 вересня Лубенський міськрайонний суд своїм вироком призначив Сергієві покарання у виді позбавлення волі на строк 5 років. Проте звільнив його від відбування покарання іспитовим строком в один рік.

Також суд конфіскував дохід держави речові докази:
  • суху дров`яну деревину породи ясен, об`ємом 2,5858 кубічних метрів,
  • бензопилу марки «Treszer TRS5».

Окрім того, Сергій має сплатити процесуальні витрати на залучення експерта в розмірі 755 грн.

Вирок може бути оскаржений протягом 30 днів з дня його проголошення.

Читайте також: 19 тис грн штрафу та умовний термін за щуку, синець й 9 пліток отримав браконьєр на Лубенщині