Chema

Звернення громадян: з якими проблемами звертались лубенці до місцевої влади

Звернення громадян: з якими проблемами звертались лубенці до місцевої влади
Фото - Володимирський майдан, Лубни. Мозамбік.Медіа
Протягом 2023 року особистий прийом громадян Лубенським міським головою та його заступниками не проводився. Причина - збереження життя і здоров’я людей в умовах воєнного стану.

Натомість старости громади особисті прийоми проводили. До старост звернулися 747 мешканців сіл під час особистого прийому та шляхом надсилання письмового звернення. Громадян турбували питання аграрної політики, соціального захисту, діяльності органів місцевого самоврядування, комунального господарства, земельних відносин, житлової політики, сімейної і гендерної політики, захисту прав дітей, оформлення спадщини, оформлення субсидій та різного виду допомог, приватизації житла, охорони здоров’я, податкової політики, діяльності підприємств та установ та інших питань, головним чином місцевого характеру, проведення заходів з благоустрою та ремонту доріг.

Загальна кількість звернень до виконавчого комітету за 2023 рік становить 731; безпосередньо до Лубенського міського голови надійшло 455 звернень. Усі звернення надійшли письмово чи засобами електронного зв’язку.

Найбільша кількість заяв стосувалась питань комунального господарства – 174 (38,2%). Громадяни зверталися з проблемами щодо  ремонту в багатоповерхових будинках, ремонту дорожнього покриття вулиць, відключення будинків від системи гарячого водопостачання та централізованого опалення, функціонування систем водопостачання та водовідведення, видалення зелених насаджень, відведення стічних вод, перенесення сміттєвих баків, проведення заходів з благоустрою, ремонту тротуарів, встановлення дитячих майданчиків  та ін.

Протягом звітного періоду відзначено суттєве зростання надходження колективних звернень щодо відключення багатоповерхових будинків від систем гарячого водопостачання та необхідності проведення ремонту доріг, надходили скарги щодо підвищення вартості водопостачання.

У порівнянні з попередніми періодами суттєво зросла кількість звернень щодо діяльності органів місцевого самоврядування. Таких звернень, причому більшість від одного заявника, надійшло 152 і це 33,4%.

Кількість звернень з питань соціального захисту склала 33 або 7,2% від загальної кількості звернень. Це питання надання грошової допомоги, призначення пільг та субсидій, забезпечення пільгового перевезення пасажирів.  

За характером порушених питань звернення стосувалися також:
  • діяльності установ – 38 (8,3%),
  • житлової політики – 19 (4,1%),
  • забезпечення дотримання законності та охорони правопорядку – 4 (0,8%),
  • земельних відносин – 11 (2,4%),
  • охорони здоров’я – 3 (0,6%),
  • транспорту і зв’язку – 11 (2,4%),
  • освіти -  3 (0,6%),
  • праці і заробітної плати – 2 (0,4%),  
  • діяльності місцевих органів виконавчої влади – 2,
  • інформаційної політики – 1,
  • економіки - 1.

Виконавчим комітетом Лубенської міської ради проводиться постійна робота із заявами, скаргами та пропозиціями громадян. Вмотивовані роз’яснення надано на 367 звернень, які надійшли на ім’я Лубенського міського голови, позитивно вирішено – 55, відмовлено у задоволенні відповідно до законодавства – 1, на розгляді перебуває 32.

Також у програмі «Єдина система місцевих електронних петицій» було оприлюднено 10 електронних петицій (у 2022 році – 17), серед яких 6 стосувалося питань благоустрою міста та будівництва, 2 -  транспорту та доріг, 2 – інших питань. 7 петицій було відхилено у зв’язку з тим, що порушені в них питання не належали до повноважень Лубенської міської ради чи не відповідали нормам Закону України «Про місцеве самоврядування», або ж це була повторна петиція, аналогічна якій вже була оприлюднена і на її підтримку збиралися підписи.

По двох петиціях були прийняті позитивні рішення: котів визнано частиною екосистеми міста Лубни, одну із вулиць міста перейменовано на вулицю героя-лубенця Віктора Новікова. 

Щодо петиції про скасування КП «Лубни-водоканал» тарифу таабонентської плати за водопостачання і водовідведення, то законні підстави для скасування рішення виконавчого комітету Лубенської міської ради від 25.04.2023 року №74 «Про встановлення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення, що надаються КП «Лубни-водоканал», яке було прийнято у законний спосіб та не суперечить чинному законодавству України, відсутні, - інформує Лубенська міська рада.