Chema

У Лубнах лікаря засудили до 3 років ув'язнення за ухилення від призову

У Лубнах лікаря засудили до 3 років ув'язнення за ухилення від призову
Фото - ілюстративне
23 квітня Лубенський міськрайонний суд засудив сімейного лікаря до трьох років ув'язнення за ухиленення від проходження військової служби.

Олександр, який працював лікарем загальної практики сімейної медицини в одній із амбулаторій Центру первинної медико-санітарна допомога (ПМСД), наприкінці 2023 року був визнаний військово-лікарською комісією придатним до військової служби під час загальної мобілізації в Збройних Силах України.

У січні лікареві було вручено повістку для призову за мобілізацією до військової частини. Проте для проходження військової служби чоловік не з'явився, чим прямо ухилився від призову на військову службу.

У суді обвинувачений свою вину  визнав та пояснив, що сім`ї він не має, і в разі його призову нікому буде доглядати його будинок. Крім того, він побоювався, що його пацієнти, в разі його відсутності, підпишуть декларації з іншими лікарями.  

Олександра обвинуватили за ст. 336 КК України -  ухилення від призову на військову службу під час мобілізації.

І хоча вчинене кримінальне правопорушення класифікується як нетяжкий злочин, а сам обвинувачений за місцем проживання і роботи характеризується позитивно та надавав матеріальну допомогу ЗСУ, суд визнав, що Олександр не шкодує про вчинене та не бажає виправити ситуацію.

Крім того, суд вважає, що покарання з випробуванням для військовозобов`язаного не сприятиме запобіганню вчиненню нових кримінальних правопорушень іншими особами, а навпаки створить впевненість у безкарності за відмову від виконання конституційного обов`язку захисту Батьківщини. Це може призвести до підриву військової дисципліни, розлагодженості дій, спрямованих на захист суверенітету держави.

Таким чином, Лубенський суд призначив лікареві покарання -  3 роки позбавлення волі.

Вирок може бути оскаржений протягом 30 днів.

Читайте також: У Пирятині ухилянту присудили реальний строк покарання