Chema

Шість років позбавлення волі призначив суд добровольцю, який вчинив стрілянину в Засулля

Шість років позбавлення волі призначив суд добровольцю, який вчинив стрілянину в Засулля
Фото - ГУ Національної поліції в Полтавській області
30 березня Лубенський міськрайонний суд ухвалив Вирок щодо солдата добровольчого формування Лубенської міської територіальної громади № 1, який у травні 2022  року вчинив стрілянину у селі Засулля та поранив свою двоюрідну сестру.

Чоловік раніше вже був засуджений на 5 з половиною років позбавлення волі за незаконне придбання й зберігання наркотичних засобів в особливо великих розмірах (канабіс, близько 11 кілограм), незаконне придбання вогнепальної зброї, бойових припасів, вибухових речовин та підробку паспортів.

21 травня 2022 року, приблизно о 20:20 годині, після патрулювання, маючи з собою пістолет «Макарова», Микола їхав велосипедом додому по вулиці Костенюк в селі Засулля та зустрівся зі своєю двоюрідною сестрою, яка жила по сусідству та виривала бур`ян біля свого будинку. Як повідомила сестрав суді - обвинувачений був дуже п'яний, що в ході судового розгляду не підтверджено. Почувши, що дружина з кимось розмовляє, двору вийшов її чоловік. Між чоловіками зав'язалася лайка, після якої обвинувачений сів на велосипед і поїхав. Через півгодини прибіг знову, став лаятись нецензурно на чоловіка, дістав з кобури табельну зброю, видану йому в теробороні, поцілився в бік голови потерпілого, зробив два постріли та влучив у металеву огорожу. Потім зробив один постріл в бік сестри, яка перебувала поряд, поранив її у ліве передпліччя. Таким чином наніс їй ушкодження середнього ступеня тяжкості, що спричинили тривалий розлад здоров`я. Чоловік та жінка забігли в будинок, викликали поліцію та швидку, а обвинувачений пішов додому з вогнепальною зброєю. Вдома він залишив всю зброю та набої до неї і кудись пішов, не пам`ятає куди, вночі прийшов додому, думав, що поліцейські вже вилучили зброю, але вона була на місці. Тоді він вирішив взяти зброю та переховуватись. Затримати чоловіка Лубенському райвідділу поліції вдалося через місяць, 28 червня 2022 року.

22 травня 2022 року в ході проведення невідкладного обшуку помешкання Миколи було виявлено та вилучено: десять пістолетних патронів калібру 7,62 мм, двадцять мисливських патронів калібру 7,62х54 мм, двадцять гвинтівкових патронів калібру 7,62х54 мм, двадцять дев`ять гвинтівочних мисливських патронів калібру 7,62х63 мм.

28 червня 2022 року під час проведення особистого обшуку було виявлено та вилучено пістолет ПМ калібру 9мм, 16 патронів до пістолету ПМ, ручну гранату РГД-5 з запалом до неї, ніж «ACRON» в чохлі. Крім цього, після тренувань на полігоні, в машині залишились патрони: 10 патронів калібру 7,62х25 мм., 40 патронів калібру 7,62х54 мм., 29 патронів калібру 7,62х63 мм., які з метою подальшого зберігання він переніс до власного помешкання, де і зберігав.

Вину обвинувачений не визнав та пояснив, що здійснюючи постріли в бік потерпілого захищав своє життя, здоров`я, честь і гідність, а сестру поранив випадково.

Суд призначив обвинуваченому покарання за сукупністю злочинів у виді позбавлення волі строком шість років та стягнути на користь держави витрати за проведення судових експертиз у сумі 12734,08 гривень.
 
Шість років позбавлення волі призначив суд добровольцю, який вчинив стрілянину в Засулля
Фото - ГУ Національної поліції в Полтавській області