Chema

На Полтавщині викрили двох прихильників рашизму, які виправдовували дії окупантів

На Полтавщині викрили двох прихильників рашизму, які виправдовували дії окупантів

Служба безпеки зібрала доказову базу на двох мешканців Полтавщини, які публічно виправдовували дії країни-агресора. На власних сторінках у одній із заборонених соцмереж фігуранти поширювали ворожі наративи та публікували фейки про війну в Україні.

Про це повідомляє Управління СБ України в Полтавській області 16 вересня.

Зокрема, житель Полтави у своїх дописах закликав до зміни меж державного кордону України силовим шляхом. Крім того, фігурант виправдовував збройну агресію рф проти нашої держави, глорифікував окупантів та неодноразово поширював на власній сторінці заборонену символіку комуністичного тоталітарного режиму.

На Полтавщині викрили двох прихильників рашизму, які виправдовували дії окупантів

Також жителька Кременчука безпідставно звинувачувала українських захисників у порушенні законів та звичаїв війни і заперечувала збройну агресію рф проти України. Вона поширювала тези ворожої пропаганди про бомбардування Донбасу українськими військовими з 2014 року та намагалася дискредитувати вище керівництво нашої держави.

На основі висновків судово-лінгвістичних експертиз слідчі СБУ повідомили фігурантам про підозру відповідно до вчинених правопорушень за трьома статтями Кримінального кодексу України:
ч. 1 ст. 110 - посягання на територіальну цілісність і недоторканність України;
ч.ч. 1, 2 ст. 436-1 - виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганда комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів;
ч.ч.2,3 ст.436-2 - виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників.

Наразі досудові розслідування завершено, обвинувальні акти скеровано до суду.

Читайте також: На Полтавщині ліквідували ботоферму, через яку, ймовірно, поширювали проросійський контент