Chema

На Полтавщині планують побудувати 5 сміттєпереробних заводів, один з них - в Лубнах

На Полтавщині планують побудувати 5 сміттєпереробних заводів, один з них - в Лубнах
Фото - ілюстративне
Міністерство екології України пропонує на Полтавщині збудувати п’ять заводів, які зможуть повністю утилізувати тверді побутові відходи, що утворюються щорічно.  Із точки зору логістики та розташування районів у Полтавській області може бути до п'яти заводів, які можуть з’явитись у Полтаві, Лубнах, Кременчуці, Кобеляках та Зінькові.

"Унікальність заводів полягатиме у використанні одразу декількох технологій обробки. Зокрема, здійснюватиметься переробка органічних відходів із подальшим виробництвом біометану, а також глибоке сортування відходів із виділенням ресурсоцінних матеріалів", – розповів радник Міністра екології Сергій Довгалюк.

На Полтавщині планують побудувати 5 сміттєпереробних заводів, один з них - в Лубнах
Фото - Сергій Довгалюк, Полтавська міська рада
Зокрема, у Полтавській громаді раніше вже планувалось будівництво сміттєпереробного заводу, але мешканці, які проживають неподалік запланованого місця будівництва, були проти.

Проте, за словами радника міністра, завод буде екологічний: без неприємного запаху та диму, адже працюватиме не за методикою спалювання. В результаті переробки сміття завод вироблятиме електроенергію, яку зможе, наприклад, продавати споживачам, які проживають неподалік.

"Для створення заводу від громади потрібна лише земельна ділянка до 7 га. Будівництвом займатиметься інвестор. В результатів створять ТОВ, в якому співвласниками буде міське КП (51%) та інвестор (49%). На тариф для мешканців будівництво заводу не вплине. Тариф залишиться незмінним. При кожному заводі буде цех, який прийматиме медичні відходи. Щодо утилізації ртутних виробів, батарейок, то планується будівництво в Україні декількох таких заводів, які прийматимуть такі специфічні відходи з усієї України", - зазначив Сергій Довгалюк.

Тривалість будівництва - до 2-х років. На Київщині цей процес стартує у листопаді, тому Полтавщина має шанс стати другою областю, де збудують сміттєпереробні заводи.

Довідково. На одного жителя Полтавської області в рік припадає більше 200 кілограмів сміття. У регіоні 523 сміттєзвалища, і лише 85 із них паспортизовані.

Читайте також: У Лубнах підвищили тариф на послуги з вивезення побутових відходів