Chema

На Хорольщині матері, яка знущалась над дворічним сином, присудили умовний термін

На Хорольщині матері, яка знущалась над дворічним сином, присудили умовний термін
Фото - ілюстративне
32-річна Юлія, яка проживає в селі Ялосовецьке Хорольської громади, більше року не забезпечувала свого дворічного сина належними побутовими, санітарно-гігієнічними умовами та харчуванням.

Жінка нехтувала усіма рекомендаціями по забезпеченню раціонального харчування дитини. Крім того, вона систематично зловживала алкогольними напоям та не слідкувала за розвитком свого сина. Як наслідок - у дитини виявлено затримки мовленнєвого розвитку, гальмування фізичного розвитку та супутні захворювання.
 
Юлія не реагувала на неодноразові звернення та рекомендації щодо належного утримання та виховання дитини від служби у справах дітей та фахівців Центру соціальних служб Хорольської міськради, на обліку у якому її сім`я перебувала.

Рекомендацій сімейного лікаря по забезпеченню раціонального вигодовування та харчування дитини жінка також не виконувала та  продовжувала бездіяльно та безвідповідально ставитися до своїх батьківських обов`язків. Крім того, Юлія зловживала алкоголем.

Через антисанітарію, відсутность раціонального харчування та належного гігієнічного догляду за дитиною, безвідповідального ставлення батьків до виконання своїх батьківських обов`язків у Юлії відібрали сина та влаштували до Хорольської лікарні, потім - до Кременчуцького обласного будинку дитини.

12 квітня 2022 року дитину Юлії повернули, проте вже через два місяці повторно відібрали, адже при огляді спеціалістами у дитини виявили різке зниження індексу маси тіла, зниження показника співвідношення маси та довжини тіла. Це свідчило про те, що за ці два місяці дитина не отримувала поживні речовини у кількості, недостатній для забезпечення нормального фізичного розвитку.

Злісне невиконання жінкою своїх обов`язків по догляду за сином спричинило тяжкі наслідки у дворічної дитини: затримка мовленнєвого розвитку, білково - енергетична недостатность, невідповідність психомоторного розвитку дитини віковій нормі, перебування фізичного розвитку на нижній межі вікової норми з тенденцією до погіршення у бік «виснаження», недостатність ваги.

В суді Юлія свою вину визнала та пояснила, що проживаючи разом і чоловіком та сином, за дитиною не слідкувала, так як їй не допомагав чоловік, зловживала спиртним, гроші, отримані за роботу по найму, здебільшого витрачала на спиртне. Дитині із харчування давала те, що приносили із сільської ради або давали жителі села.

Суд кваліфікував злочинні дійЮлії за ст. 166 КК України як злісне невиконання батьками встановлених законом обов`язків по догляду за дитиною, що спричинило тяжкі наслідки.

Обставиною, що пом`якшує покарання обвинуваченої, суд визнав щире каяття обвинуваченої, перше притягнення до кримінальної відповідальності та стан її здоров`я. Юлія не страждає будь-яким хронічним психічним захворюванням чи тимчасовим розладом психічної діяльності, проте виявляє ознаки вродженого недоумства рівня легкої розумової відсталості, ускладненої синдромом залежності внаслідок вживання алкоголю.

Своїм вироком від 6 вересня 2023 року Хорольський районний суд призначити Юлії покарання -три роки позбавлення волі, проте замінив реальний строк умовним на 1 рік.

Крім того, суд застосував до жінки примусові заходи медичного характеру у виді надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку.