Chema

На Хорольщині дідусь, який ненавмисно підпалив ліс, має сплатити 4,8 млн грн

На Хорольщині дідусь, який ненавмисно підпалив ліс, має сплатити 4,8 млн грн
Фото - ілюстративне
23 квітня 2020 року близько 15:00 у селі Єньки, що на Хорольщині, Микола прибирав залишки рослинності зі своєї присадибної ділянки. Чоловік позагрібав залишки рослинності, склав їх неподалік свого двору та підпалив сірниками.

Проте через сильний порив вітру полум'я перекинулося із багаття на сухі дикоростучі трави та дерева, що росли у поруч розташованому гідрологічному заказнику «Комишитовий».

Як стало відомо із судової справи, через масштабну швидкоплинну пожежу лісових масивів було знищено 162 сосни, пошкоджено 384 сосни та 781 дерев різних листяних порід.

Згідно з висновком експертизи Хорольській міській раді було нанесено шкоду на суму 4 мільйони 788 тисяч 842 гривні.

Своїми діями, які виразилися у знищенні та пошкодженні лісових масивів вогнем, обвинувачений вчинив злочин за ч. 1 ст. 245 Кримінального кодексу України.

У суді Микола свою вину визнав повністю, щиро розкаявся та бажав виправити ситуацію. Зокрема він повідомив про пожежу ДСНС та висадив саджанці сосни, проте з них прийнялися лише декілька дерев.

Також Микола має похилий вік та скрутне матеріальне становище - єдиним джерелом його доходів є мінімальна пенсія за віком в сумі 2 725 грн.

1 жовтня Хорольський райсуд ухвалив вирок, яким призначив Миколі штраф розміром 23 800 грн. Ще він має сплатити 31 706 грн - витрати за проведення експертиз.

Водночас суд присудив персіонеру також відшкодувати завдану шкоду в сумі 4 788 842 грн.

Вирок може бути оскаржений до апеляційногосуду протягом 30 днів з дня його проголошення.