Chema

Мер Лубен за порушення законодавства про державну таємницю отримав штраф 510 грн

Мер Лубен за порушення законодавства про державну таємницю отримав штраф 510 грн
Фото - Лубенська міська рада
Міський голова міста Лубни Олександр Грицаєнко, маючи допуск до державної таємниці, не вживав заходів щодо забезпечення її охорони та не забезпечив контроль за охороною державної таємниці у виконкомі Лубенської міської ради.

Комісією УСБУ в Полтавській області були виявлені численні порушення законодавства про державну таємницю мером Лубен.

Суд визнав винним Олександра Грицаєнка у скоєному правопорушенні та наклав на нього штраф у розмірі 510 грн.

Про це стало відомо з Постанови Лубенського міськрайонного суду від 11 квітня.

9 лютого 2023 року у Лубенській міській раді проходила перевірка Управління СБУ. Під час перевірки комісією УСБУ були виявлені численні порушення законодавства про державну таємницю.

Зокрема, у перший день повномасшабного вторгнення рф 24.02.2022 року відповідно до розпорядження т.в.о. голови Полтавської ОВА Лубенська міська рада знищила матеріальні носії секретної інформації, щоб виключити можливість її подальшого розголошення. Вже у липні 2022 року Полтавська ОВА надіслала до Лубенської міськради копію листа СБУ, в якому запропоновано вжити заходи з повернення до стандартного алгоритму надання допуску до державної таємниці. У листі також було викладено детальний порядок дій. Проте Лубенська міськрада не поновила знищену номенклатуру посад та облікові картки працівників, яким був наданий доступ до державної таємниці.

Окрім того, перевірка виявила наступні порушення у виконкомі:
  • відсутні посадові інструкції працівника відповідального за облік, зберігання матеріальних носіїв секретної інформації, а також здійснення заходів щодо забезпечення режиму секретності;
  • не розроблена номенклатура посад, яка повинна затверджуватися міським головою;
  • не складений список осіб, які мають право доступу до приміщення режимно-секретного органу;
  • поіменні списки осіб, яким надано доступ до заведених номенклатурних справ, не затверджені міським головою.
  • режимно-секретний орган виконкому не забезпечений «Порядком організації та забезпечення режиму секретності в державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах і організаціях», який визначає вимоги до організації та забезпечення режиму секретності;
  • правила пропускного режиму не містять зразків постійних, тимчасових і одноразових перепусток, а також перепусток на внесення/винесення, ввезення/вивезення матеріальних цінностей; правилами пропускного режиму не визначено посадових осіб, які мають право надавати дозволи на видачу відповідного виду перепусток; не визначено переліку предметів, заборонених для внесення/ввезення в установу. Крім цього, з часу їх розроблення у 2011 році змінився підрозділ, який охороняє установу та забезпечує пропускний режим;
  • не розроблені правила внутрішньооб'єктового режиму, які повинні затверджуватися міським головою;
  • у січні 2023 року не було проведено загальну перевірку наявності секретних документів, справ та інших матеріальних носіїв секретної інформації ;
  • міським головою не визначено посадових осіб, відповідальних за безпосередню організацію прийому іноземців і роботу з ними;
  • не розроблено порядку дій посадових осіб щодо здійснення заходів із забезпечення режиму секретності у разі виникнення загрози захоплення матеріальних носіїв секретної інформації, який повинен бути затверджений міським головою.

У свою чергу захисник міського голови адвокат Павличенко В.Г. апелював тим, що 24.02.2022 року матеріальні носії секретної інформації у Лубенській міськраді були знищені, що виключає можливість її подальшого розголошення. При цьому, жодних листів чи розпоряджень від Полтавської ОВА та УСБУ про відновлення матеріальних носіїв секретної інформації до виконавчого комітету не надходило.

Лубенський суд визнав, що Лубенський міський голова Олександр Грицаєнко не вживав заходів щодо забезпечення охорони та не забезпечив контроль за охороною державної таємниці у виконавчому комітеті Лубенської міської ради. Своїми умисними діями він скоїв адміністративне правопорушення, передбачене п.6 ч.1 ст.212-2 КпАП України.

За це правопорушення суддя Бєссонова Тетяна призначила Олександру Грицаєнку штраф, у розмірі 510 грн, а також стягнула з нього судовий збір - 536 грн.

15 травня Полтавський апеляційний суд скаргу захисника Павличенка В.Г. в інтересах Грицаєнка О.П. залишив без задоволення, а постанову Лубенського міськрайонного суду від 11 квітня - без змін.

Читайте також:
У Нових Санжарах суд оштрафував жінку, яка відправила в Telegram свої інтимні відео, на 34 тисячі гривень