Chema

Дитсадок у Березоточі відремонтує укриття за майже 1 млн грн: проведено 9 тендерів з одним переможцем

Дитсадок у Березоточі відремонтує укриття за майже 1 млн грн: проведено 9 тендерів з одним переможцем
Фото ілюстративне, visti.rovno.ua
У селі Березоточа Лубенської громади заклад дошкільної освіти "Берізка", який підпорядкований Лубенській міській раді, має намір відремонтувати підвал для облаштування в ньому найпростішого укриття. Мова йде про поточний ремонт наявних підвальних приміщень. Планують відремонтувати санвузли, електрику, підлогу, замощення з відведенням дощових вод від стін та фундаментів будівлі, провести зовнішнє оздоблення стін та відновити систему вентиляції.

Про це стало відомо з відкритих джерел, відповідні аукціони були оприлюднені на платформі публічних закупівель Prozorro.

Зокрема, із 4 квітня по 15 червня 2023 року було проведено дев'ять тендерів на загальну суму 1 млн 293 тис 874 гривні. Пізніше по трьох тендерах на загальну суму 411 789 грн були розірвані вже укладені договори в з'язку "зі змінами реквізитів договору". Всі тендери проводились за спрощеною схемою, тобто за один день, без оголошення торгів, з одним учасником, який автоматично ставав переможцем. У даному випадку виконання ремонтних робіт проводитиме лубенський ФОП Хорошковатий Сергій Іванович.
Дитсадок у Березоточі відремонтує укриття за майже 1 млн грн: проведено 9 тендерів з одним переможцем
Довідково. Згідно з чинним Законом України «Про публічні закупівлі» всі державні закупівлі мають проходити через портал ProZorro. Товари та послуги ціною більше 200 000 грн. та роботи від 1,5 млн грн.  мають замовлятись через оголошений тендер. Тобто закон не зобов’язує проводити торги на суми, менші визначених - так звані "допорогові закупівлі". Для них замовник може укласти договір напряму з ким хоче, виклавши в системі звіт. Через цей механізм найпростіше швидко (і часто — непрозоро) провести закупівлю.

Останнім часом ФОП Хорошковатий С.І. неодноразово здійснював поточні ремонти споруд цивільного захисту у закладах, які підпорядковуються Лубенській міській раді, а саме:

  • Центр культури і дозвілля в м. Лубни - березень, травень 2023 року, два тендери на загальну суму 342 186 грн;
  • Засульський заклад дошкільної освіти "Колосок" - березень 2023 року, два тендери на загальну суму 171 657 грн;
  • Лубенська загальноосвітня школа I-III ступенів № 10 - вересень, листопад 2022 року, два тендери на загальну суму 104 220 грн.